Opret Baby's egen
hjemmeside
3 mdr. gratis - klik her
 
 
 
Hvorfor Babyforum?
  -->Gør BabyXplore til din startside   -->Føj BabyXplore til dine foretrukne
 
 
 

Genfind dig selv
Din krop efter fødslen
Følelser
Fødselsdepression
En ny hverdag
Genoptagelse af sexlivet

Sundhed
Kontrol hos lægen
Besøg af sundhedsplejerske
Kost og amning
Få din normalvægt igen
I form efter fødslen

Aktiviteter efter fødslen
Tid til dig selv
Efterfødselskursus
Mødregrupper

Barselsorlov og arbejde
Barselsorlov
Børnepenge
Tilbage til arbejdet
Amning og arbeje

 

Fødselsdepression

En fødselsdepression efter fødslen er ikke ualmindelig, men der kan være stor forskel på depressionens karakter og varighed.

Som oftest rammer en fødselsdepression allerede under graviditeten eller mellem 2 dage og 2 uger efter fødslen, men heldigvis er det for de flestes vedkommende en midlertidig periode, som hurtigt vil forsvinde igen.

Hvis du føler stærk nedtrykthed i længere tid efter fødslen, er det nødvendigt at søge hjælp. Du vil føle dig meget magtesløs, og hverdagen virker uoverskuelig. Ofte vil du have skyldfølelse overfor barnet, du vil føle, at du ikke slår til, og i nogle tilfælde kan der tilmed være angstfyldte eller aggressive tanker om barnet. Hvis du føler dig nedtrygt i en længere periode, er det nødvendigt at tale med andre om det. Du kan tale med din sundhedsplejerske, som har mulighed for at skaffe psykologhjælp, eller du kan tale med din egen læge, der kan henvise dig videre i systemet.

Ca. 10-14% af alle kvinder oplever en fødselsdepression efter fødslen, og ca. 12-16% får en fødselsdepression under graviditeten, men varigheden af depressionen varierer som tidligere nævnt meget. En fødselsdepression kan vare mellem 2 uger og helt op til et år efter fødslen.

For fædres vedkommende er der undersøgelser, der viser, at 4-8% af alle spædbarnsfædre oplever depressioner, men da man først nu anerkender, at mænd også kan få depressioner i forbindelse med det at blive forældre, er der ingen endegyldige undersøgelser.

Symptomer
Symptomerne på en fødselsdepression kan være træthed, ængstelse, frustrationer, manglende selvtillid/lavt selvværd, bekymring, manglende følelser for din baby, rastløshed og overdreven følsomhed. Ofte vil der også være en forandring i spise- og sovevaner. Men til forskel fra andre depressioner er en fødselsdepression knyttet til barnet eller det at blive forældre.

Desværre kendes årsagen til en fødselsdepression ikke, men man mener, at hormonerne har en indflydelse, der påvirker den enkelte kvinde individuelt efter fødslen. Men hormonerne er ikke hele forklaringen, hvilket også bevirker, at mænd kan rammes af fødselsdepressioner.

Hjælp til selvhjælp
Det er meget vigtigt, at du inddrager venner og familie, hvis du har symptomer på en fødselsdepression. Venner og familie kan aflaste dig i hverdagen, så du ikke har babyen hele tiden selv. Måske kan en veninde, søster, mor eller svigermor bo hos jer i en periode og hjælpe til i dagligdagen. Måske kan du få en veninde til at køre en tur med barnet hver dag, så du får lidt tid for dig selv. Sørg også for at hvile dig, når barnet sover. Måske kan din mand tage fri fra arbejdet, eller måske kan I få en skolepige til at komme og hjælpe til om eftermiddagen. Det vigtigste er, at du ikke forsøger at gøre det hele selv, og så er det vigtigt at holde sig for øje, at ingen er perfekte.

Hvis depressionen varer ved i en længere periode, skal du have professionel hjælp. Du kan blive henvist til en psykolog, og måske skal du have medicinsk behandling.

 
   
INDKØBSGUIDE


Andre nyttige links
---------------------------------------

TILFØJ DIT LINK
BLIV ANNONCØR

Om BabyXplore
 
Copyright © mediaXplore 2017 - babyXplore.dk - Bliv annoncør
media X plore - A. P. Møllers Allé 39 A - 2791 Dragør - Telefon 33 93 16 80